Orel Cup 2023 pre Stránskeho

V sobotu 9.9.2023 usporiadal klub Orel Vysoké Mýto už 11. ročník stolnotenisového turnaja. Turnaja sa zúčastnila dvadsiatka kvalitných, prevažne krajských hráčov.

Na štyroch stoloch sa hralo v 5-členných skupinách systémom každý s každým. Prvý traja postupovali priamo do osemfinále. 4. a 5. hráči skupiny museli absolvovať kvalifikačné vyraďovacie kolo o postup do osemfinále. Zástupci Medeka PB, Patrik Lauš po dvoch zápasoch kôli zraneniu pravého zápästia ďalej vo dvojhrách nepokračoval a šetril sa už len na súťaž štvorhier. Marek Lipa postúpil zo základnej skupiny z druhého miesta, keď prehral iba s favoritom turnaja, nasadenou jedničkou Matejom Stránskym 3:1 na sety. Tretí Slovák na turnaji, hráč Milochova Ľudo Balušík “nemal svoj deň” a v skupine nevyhral ani jeden zápas. V kvalifikačnom kole si ale napravil chuť a prekvapene zdolal Konečného. V ďalšom kole, osemfinále bol nad jeho sily Dostálek. Lipa si poradil v osemfinále s Burešom. Zápas začal jednoznačne v prospech Lipu, no nakoniec bol zápas vyrovnaný. V štvrťfinále už prehrával s Dostálkom 2:0 na sety, no hra sa vyrovnala a Lipa znížil na 2:1. V štvrtom sete viedol dokonca 5:1, ale Dostálek napokon nepriaznivý stav štvrtého setu otočil vo svoj prospech a vyradil po Balušíkovy aj Lipu 3:1. Dostálek bol pri chuti a vyhrával aj v semifinále s domácim hráčom Dvořákom. Nezvládol však koncovku zápasu a prehral 3:2 na sety, keď mu piaty set vôbec nevyšiel. Dostálek napokon získal bronz. Vo finále dvojhier sa tak stretli podľa očakávania dvaja najväčší favoriti turnaja. Domáci Orol Martin Dvořák a Martin Stránsky. Ešte donedávna hrajúci za Mýtskych Orlov, teraz hráč Rětovej. Stránsky zvíťazil 3:1 na sety a po Medeko Open tak získal ďalší turnajový titul.

Štvorhry sa hrali skupinovým spôsobom. 8 dvojíc sa rozdelilo do dvoch 4-členných skupín. Hralo sa na dva víťazné sety každý s každým a do semifinále postupovali prvé dve dvojice. Laušovi so Štěpánom sa nepodarilo zo skupiny postúpiť. Lipa s Balušíkom vyhrali skupinu a postúpili do semifinále štvorhier z prvého miesta. V semifinále prehrali tesne 2:1 na sety s neskôršími víťazmi. O tretie miesto si zopakovali súboj so skupiny s domácou dvojicou Herel/Novák. Tentokrát ťahali za kratší koniec a domáci oplatili prehru zo skupiny a získali bronz. Lipa s Balušíkom obsadili nepopulárne švrté miesto.

Tohtoročný 11. ročník Orel Cup mal iba dvadsať účastnikov, ale vynikol kvalitou. Domáci usporiadatelia Míra Herel, Ján Novák , Martin Kučera a ďalší odviedli dobrú prácu. Turnaj nemal zbytočné predĺženia a na štyroch stoloch si dvadsiatka hráčov zahrala viacero dvojhier a štvorhier. Vidíme sa snaď na Orel Cup aj o rok. Ale dúfame, že dovtedy sa s našimi stolnotenisovými priateľmi stretneme na Medeko Open 2024.

Start a Conversation